نجوم

هاله گازی کهکشان آندرومدا در حال وارد شدن به کهکشان راه شیری است

کهکشان ها بسیار بیشتر از آنچه که به چشم می آیند هستند و اکنون ستاره شناسان ناحیه ای بزرگ و نامرئی از کهکشان همسایه آندروما را ترسیم کرده اند. مشاهدات تلسکوپ فضایی هابل، اندازه و ساختار هاله گاز آندرومدا را به تفصیل شرح داده است و دریافتند که این هاله گازی در حال وارد شدن به کهکشان راه شیری است. در ادامه با نبض دیجیتال همراه باشید.

کهکشان ها معمولاً به شکل دیسک های مسطح از ستاره ها دیده می شوند ، اما این مشاهده کامل نیست. بیشتر کهکشان ها، با یک پوشش بزرگ کروی گاز و پلاسما احاطه شده اند که هزاران یا حتی میلیون ها سال نوری گسترش می یابد. مشکل اینجاست که دیدن این ساختارها بسیار سخت است، زیرا مولکولهای ساخته شده آن بسیار پراکنده بوده و تشعشع زیادی نمی دهند.

برای مطالعه این هاله ها، منجمان نور اجسام بسیار دور را تجزیه و تحلیل و فیلتر می کنند. کوازار ها از آنجا که بسیار روشن اند منبع خوبی هستند، اما برای اکثر کهکشان ها فقط یک یا دو مورد از آن ها در خط دید قرار می گیرند.

اما برای آندرومدا که بسیار نزدیکتر از سایر کهکشان هاست، ستاره شناسان توانستند از 43 کوازار پراکنده در اطراف هاله استفاده کنند. این تیم از تلسکوپ COS هابل استفاده کرده تا نور ماوراء بنفش این کوازار ها و چگونگی جذب این گاز در هاله آندرومدا را بررسی کنند.

هاله گازی کهکشان آندرومدا در حال وارد شدن به کهکشان راه شیری است

این تیم دریافتند که این هاله دارای ساختار لایه ای بوده و یک پوسته گاز داخل آن قرار دارد. نشانه هایی از مقادیر زیادی عناصر سنگین که در اطراف آن شناور هستند قابل مشاهده بوده که مثل یک اسلحه برای انفجار ابرنواختر است.

نیکولاس لنر، محقق ارشد تحقیق، می گوید: ما دریافتیم که پوسته درونی آن تا حدود نیم میلیون سال نوری بسیار پیچیده تر و پویاتر است اما پوسته بیرونی صاف و گرمتر است. این اختلاف احتمالاً ناشی از تأثیر فعالیت ابرنواختر ها در صفحه کهکشان بوده که مستقیماً روی هاله داخلی تأثیر می گذارد.

این تیم دریافت که لایه های بیرونی بسیار بیشتر از آنچه که قبلا شناخته شده بود، هستند. هاله به اندازه 1.3 میلیون سال نوری از آندرومدا امتداد دارد و در بعضی جهات این امتداد تا 2 میلیون سال نوری می رسد.

نکته جذاب این ارقام اینجاست که هاله آندرومدا در حال حاضر شروع به فشار آوردن به راه شیری کرده است. انتظار می رود که این دو کهکشان در مدت زمان حدود چهار میلیارد سال با یکدیگر برخورد کرده و با هم ادغام شوند و به نظر می رسد که این روند در مراحل اولیه است.

از آنجا که آندرومدا بسیار شبیه به کهکشان راه شیری است، این مطالعه می تواند به درک بهتر ما از کهکشان خود کمک کند. گذشته از این، مطالعه هاله راه شیری از موقعیت ما که در داخل آن هستیم بسیار دشوار است.

منبغ  »  NewAtlas

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا