محققان موسسه مکانیک آسمانی و رصدخانه پاریس دریافتند که کج شدن غیرمعمول محور سیاره زحل به دلیل جاذبه دوره ای قمر های آن در طی میلیارد سال گذشته است.
در ادامه با نبض دیجیتال همراه شوید.
همانطور که میدانید نه تنها کره زمین، بلکه سایر سیارات و اجرام منظومه شمسی در محور خود متمایل هستند. زحل نیز در این خصوص استثنا نیست و در محور خود به طرز چشمگیری متمایل است.
زحل نسبت به مدار خود، 26.73 درجه شیب دارد، اما این مقدار تمایل نسبت به محور، اتفاقی نیست. در واقع، طبق گفته دانشمندان CNRS و دانشگاه سوربن پاریس، این پدیده به دلیل یک نیروی جاذبه پیچیده به نام رزونانس مداری اتفاق افتاده است.
هنگامی که یک سیاره به دور خودش و خورشید می چرخد، به طور دوره ای بهدکدیگر نیروی کششی وارد می کنند. این یک کششی در مقایسه با نیرو های جهانی، بسیار کوچک است، اما با گذشت زمان، این کشش می تواند اثر تجمعی بسیار بزرگی داشته باشد.
محققان دریافتند که انحراف محور سیاره زحل، به دلیل تعامل با نپتون نیست، بلکه این انحراف به دلیل کشیده شدن از طرف قمرهای زحل بوجود آمده است.
مشاهدات مشخص می کنند که تیتان و دیگر قمرهای زحل در حال دور شدن هستند. با گذشت زمان از سیاره زحل دور می شوند. ولی سرعت دور شدن قمرهای زحل سریعتر از آنچه که در گذشته تصور می شد در حال رخ دادن است. این اتفاق نشان می دهد که به دلیل تغییر مدار حرکت زحل، به قمر ها نیروی کمتری وارد میشود و می توانند سریع تر حرکت کنند.
طبق این تحقیق ، زحل در سه میلیارد سال اول زندگی خود، انحراف کمی نسبت به محور خود داشته است. ولی از حدود یک میلیارد سال پیش، نیروی قمرها به صورت رزونانس مداری تبدیل شده و باعث افزایش شیب انحراف شده است. تخمین زده می شود که طی میلیاردها سال آینده ، این شیب بارزتر می شود.
این تحقیق در Nature Astronomy منتشر شده است.
منبع: newatlas