پزشکی و سلامت

خواص درمانی گیاه اسفرزه در پیشگیری از یبوست و درمان اسهال

گیاه اسفرزه بواسطه اثر تنظیم کنندگی که بر حرکات روده دارد در پیشگیری از یبوست بخصوص در بیماری روده تحریک پذیر IBS موثر می‌باشد. و در درمان اسهال بسیار موثر است.

در ادامه با ما در نبض دیجیتال همراه باشید.

خواص درمانی گیاه اسفرزه و پیشگیری از یبوست و درمان اسهال
گیاه اسفرزه

مشخصات:

گیاه اسفرزه با نام عامیانه بارهنگ Plantaginaceae

خواص درمانی گیاه اسفرزه در پیشگیری از یبوست و درمان اسهال
گیاه بارهنگ

اسفرزه گیاه بومی‌ ایران و شبه قاره هند بوده و از قرون گذشته مورد مصرف بوده است. گیاهی علفی دارای ریشه اصلی و ساقه‌ای تا حدود ۴۰ سانتی‌متر که حاوی برگ‌ های متقابل بدون دمبرگ، نوک تیز که در حاشیه دارای چندین خار ظریف میباشند.

گل‌ های ریز و صورتی درون سنبله‌ های کوتاه که از محور برگ‌ های بالایی منشاء گرفته‌اند، قرار می‌گیرند.

میوه کپسولی ۲ حجره‌ ای دارد. دانه‌ ها شبیه باقلا، نوک تیز به رنگ روشن با یک لکه تیره میانی می‌باشند.  زمان جمع آوری آن در آخر تابستان می باشد.

پراکندگی:

در جنوب اروپا، آسیای مرکزی، هند، پاکستان و شمال آفریقا یافت میشود. در ایران بومی بوده و در اکثر نقاط یافت می‌شود.

خواص بارهنگ

ضد اسهال: با جذب مایعات اضافی داخل روده موجب کاهش حرکات روده می‌گردد و دفعات اسهال را کاهش می‌دهد.

ضد یبوست: با جلوگیری از بازجذب مایعات موجب افزایش حجم محتویات روده شده و دفعات اجابت مزاج را افزایش می‌دهد.

کاهش کلسترول LDL: بواسطه اثر موسیلاژی و نیز مقادیری از چربی‌های غیر اشباع موجود در این گیاه، میزان LDL را کاهش میدهد.

موارد مصرف

پیشگیری از یبوست: در مواردی که اجابت مزاج باید نرم باشد، مثل بواسیر، بعد از عمل فتق و افتادگی مقعد استفاده می‌شود. مخصوصا” در یبوست‌ های مزمن و در افراد مسن بسیار موثر است.

اسهال

بخصوص در اسهال‌ های ترشحی که با دفع مایعات زیاد همراه می‌باشد. {خوراکی (کمکی) }

بیماری روده تحریک پذیر IBS

با جلوگیری از باز جذب ترشحات  روده منجر به کاهش میزان یبوست شده و نیز نفخ ایجاد نمی‌کند، لذا در بیمارانی که تابلو بارز بیماری IBS یبوست است مناسب میباشد.

 افزایش کلسترول 

بخصوص در بیمارانی که بیشتر کلسترول LDL بالا می‌باشد، موثرتر می‌باشد.

موارد منع مصرف و احتیاط

در افرادی که احتمال انسداد نسبی وجود دارد مصرف اسفرزه بدلیل احتمال ایجاد انسداد ممنوعیت دارد.

در بچه‌ های زیر ۷ سال و افرادی که بدلیلی توانایی مصرف آب زیاد ندارند (اختلال عصبی، دمانس، نارسایی قلبی و کلیوی)

در افراد دیابتی بعلت اینکه جذب کربوهیدرات را اهسته می‌کند لذا تنظیم قند را بهم ریخته و باید با احتیاط مصرف شود.

بدلیل احتمال وجود حساسیت بار اول مقدار کم استفاده شود.

تداخلات داروئی بارهنگ

بواسطه مواد موسیلاژ اسفرزه، احتمال کاهش جذب داروهائی که توام با ان مصرف میشود، وجود دارد لذا باید ۱-۲ ساعت بین مصرف اسفرزه با دارو (دیگوگسین، لیتیم، وارفارین، اهن ..) فاصله باشد.

دوز انسولین در کسانیکه اسفرزه استفاده می‌کنند بدلیل کاهش سرعت جذب کربوهیدرات باید تغییر کند.

مصرف در دوران بارداری

به همراه مایعات زیاد بلامانع است.

مصرف در دوران شیردهی

 بلامانع است.


منبع: shahraranews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا