آیا پختن غذا با مایکروویو یک روش پخت ایمن ، موثر و یا مضرمیباشد؟

پرتوهای مایکروویو هیچ ضرری ندارند؛ اما داغ شدن پلاستیک داخل مایکروویو میتواند به تجزیهی مواد پلاستیکی و حل شدن آنها در غذا بینجامد.مایکروویو برای افرادی که نمیتوانند آشپزی کنند، وسیلهی خوبی است و برخی آشپزها آن را به معنی دور ریختن هنر آشپزی میدانستند؛ اما فراتر از بحثهای آشپزخانهای این پرسش مطرح میشود: آیا پخت غذا در مایکروویو مضر است؟
به نقل از سازمان جهانی بهداشت، در صورت استفادهی صحیح، پرتوهای مایکروویو هیچ ضرری برای آشپزی ندارند؛ اما نگرانیهای دیگری هم وجود دارند که کمتر شناخته شدهاند. برای مثال آیا پخت غذا با پرتوی مایکروویو باعث از بین رفتن مواد مغذی میشود یا گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی میتواند منجر به اختلال در هورمونها شود؟
طبق برخی پژوهشها، این پرتوها باعث از بین رفتن برخی ارزشهای غذایی در سبزیجات میشود. برای مثال پخت غذا با مایکروویو میتواند منجر به حذف ۹۷ درصد از فلاونوئیدهای بروکلی شود. فلاونوئیدها ترکیبهای گیاهی با خاصیت ضدالتهاب هستند. این روش میتواند بیش از جوشاندن، خاصیت غذایی را از بین ببرد.
پژوهشی با عنوان از بین رفتن مواد غذایی بروکلی در مایکروویو در سال ۲۰۱۹ منتشر شد. مؤلفان در این پژوهش به پژوهشهای قبلی دربارهی زمان پخت، دما و پخت بروکلی با آب اشاره کرده بودند.
طبق این پژوهش، زمان کوتاه پخت ، خاصیت غذایی بروکلی را تهدید نمیکند. بخارپز کردن یا پختن با پرتوهای مایکروویو حتی میتواند مقدار فلاونوئیدهای آزادشده را افزایش دهد. فلاونوئیدها رابطهی مستقیمی با کاهش ریسک بیماریهای قلبی دارند. به گفتهی پژوهشگران: «پختن غذا با مایکروویو بهتر از روش بخارپز است.»
با اینحال طبق یافتهها، پختن در مایکروویو با آب زیاد (مثل حجم آب مورد نیاز برای آبپز کردن) میتواند مقدار فلاونوئیدها را کاهش دهد. به گفتهی شانلی وو، پژوهشگر ارشد و دانشمند مرکز پژوهشی تغذیهی بلتسویل، هنوز تأثیر این پرتوها بر آزادسازی مقدار فلاونوئیدها مشخص نیست. شاید پختن با مایکروویو باعث میشود اندازهگیری فلاونوئیدها آسانتر شود. برای مثال این روش میتواند بافت گیاه را نرمتر کرده و آزادسازی فلانوئیدها را آسانتر کند.
پژوهشگران در پژوهشی دیگر به مقایسهی مقادیر فنولیک (ترکیبهایی که مزایای سلامتی متفاوتی دارند) سبزیجات مختلف در روشهای آبپز، بخارپز و پختن با پرتوی مایکروویو پرداختند.
روشهای بخارپز و مایکروویو منجر به کاهش فنولیک در گیاهانی مثل کدو، نخودفرنگی و تره فرنگی میشود اما چنین تأثیری در اسفناج، فلفل، بروکلی یا لوبیای سبز دیده نشده است. پژوهشگرها فعالیت آنتیاکسیدانی را هم در مایکروویو تست کردند. به طور کلی پخت گیاهان در مایکروویو بهتر از روش آبپز است. به نقل از پژوهشگران: «پخت با دمای متوسط، تأثیر خوبی بر بهبود خواص سالم برخی گیاهان دارد.»
افراد معمولا غذاهای خود را در ظروف یا پوششهای پلاستیکی داخل مایکروویو میگذارند اما برخی دانشمندان دربارهی خطر جذب فتالیتها هشدار دادهاند. وقتی این افزونههای پلاستیکی گرم میشوند، میتوانند تجزیه شده و به داخل غذا نفوذ کنند.
فتالیتها میتوانند هورمونها و سیستم سوختوساز بدن را مختل کنند. این مواد میتوانند در کودکان به افزایش فشار خون و مقاومت انسولینی منجر شوند و در نهایت خطر اختلالهای سوخت و سازی مثل دیابت و فشار خون بالا را به دنبال خواهند داشت.
پرتودهی به این پلاستیکها میتواند خطراتی مثل مشکل باروری، آسم و ADHD را هم به دنبال داشته باشد. به گفتهی لئوناردو تراسانده، استاد بهداشت جمعی و طب محیطی دانشکدهی پزشکی نیویورک، فتالیتها میتوانند هورمونهای تیروئید را هم مختل کنند. این هورمونها برای رشد مغز نوزاد در طول بارداری ضروری هستند.
بیسفنول (BPA) مادهای رایج در محصولات پلاستیک است و طبق پژوهشها، این ماده هم نقش مخربی در هورمونها دارد؛ اما پژوهشهای مربوط به این ماده نسبت به پژوهشهای فتالیتها، محدودتر هستند فتالیتها همهجا هستند. حتی در اسباببازی و لوسیون کودکان هم وجود دارند و میزان آثار مخربی که به بار میآورند هنوز مشخص نیست؛ اما اغلب کارشناسان معتقدند، گرم کردن پلاستیکهای فتالیتی میتواند نشت آنها را افزایش دهد.
منبع:zoomit