حسگر زیستی تعبیه شده در بافت گیاه می تواند سطح آرسنیک خاک را بسنجد
بسیاری از فلزات سنگین مانند آرسنیک می توانند خاک و آب های زیرزمینی را آلوده کنند و تهدیدی برای سلامتی انسان و محیط زیست ایجاد کنند. حسگر های زیستی جدید می توانند به ما کمک کنند تا خطرات این عنصر شیمیایی بسیار سمی را در گیاهان بررسی کنیم.
در ادامه با نبض دیجیتال همراه شوید.
در سال 2018 ،یک پروژه تحقیقاتی جالب به بررسی چگونگی تصفیه آب آلوده شده به آرسنیک از طریق خزه های دریایی پرداخت. تیمی از دانشمندان اتحادیه تحقیقات و فناوری سنگاپور به دنبال استفاده از توانایی برخی از گونه های گیاهی در جذب آرسنیک بوده اند. برای این منظور تیم مذکور در گونه های گیاهی، حسگر های نوری در مقیاس نانو برای بررسی غلظت آرسنیک استفاده می کنند.
این حسگر زیستی، تغییر پویایی بافت گیاه در هنگام حرکت آرسنیک از خاک به داخل گیاه را بررسی می کند. نانوحسگرهای نوری که در این بافت گیاهی تعبیه شده اند ، بسته به جذب آرسنیک ، تغییراتی در شدت فلورسانس گیاه را نشان می دهند. این سیستم با تجهیزات الکترونیکی قابل حمل ، مانند یک پلت فرم و دوربین Raspberry Pi ، می تواند غلظت فلزات سنگین را در خاک نشان دهد.
این تیم توانست با استفاده از این روش، آرسنیک موجود در برنج و اسفناج را تشخیص دهد. آنها سپس توجه خود را به گونه ای از سرخس به نام Pteris cretica معطوف کردند که توانایی جذب و تحمل مقادیر زیادی فلزات سنگین را دارد.
تیم مذکور توانسته با این روش یک آشکارساز آرسنیک فوق العاده حساس بسازد که می تواند غلظت حدود 0.2 قسمت در میلیارد فلز سنگسن را در خاک شناسایی کند. این مقدار به مراتب کمتر از حداکثر سطح آلاینده (10 قطعه در هر میلیارد) برای منابع آب شهری است.
بیشتر بخوانید:
- پنل آلومینیومی که با نور خورشید آب را تصفیه میکند
- جلبک دریایی؛ راهکاری برای تولید انرژی زیستی از دل اقیانوس
- آشکارساز بورکسینو، ذرات شبح نوترینو را از خورشید پیدا می کند
منبع: newatlas