رمز و راز حرکت ماده تاریک / یک کهکشان در حال ورود به مارپیچ مرگ
![رمز و راز حرکت ماده تاریک / یک کهکشان در حال ورود به مارپیچ مرگ کوتوله تلسکوپ ستاره](https://nabzedigital.ir/wp-content/uploads/2020/11/missing-dark-matter-780x470.jpg)
ستاره شناسان به لطف داده های جدید هابل ، یک قدم به حل رمز و راز کیهان نزدیک تر شدند. مشاهدات حاصل از تلسکوپ فضایی نشان می دهد که کهکشان کوتوله ای که قبلاً با ماده تاریک خود احاطه شده بود، توسط یک کهکشان بزرگتر که در نزدیکی آن قرار دارد در حال ادغام است.
در ادامه با نبض دیجیتال همراه شوید.
در دهه 1930 محققان بر این باور بودند که سرعت حرکت ستاره ها و کهکشان ها متناسب با جرم آنهاست اما در سال 1933 فریتس تسویکی، اخترفیزیکدان سوئیسی مشاهده کرد که خوشه ها بسیار سریعتر از آنچه که باید باشند در حال حرکت هستند.
تسویکی بر این باور بود که باید مقدار زیادی ماده نامرئی در جهان وجود داشته باشد که بر سرعت خوشه ها تاثیر بگذارد.
در سال 2018 کهکشان NGC1052-DF2 که با سرعتی بسیار کمتر در حال حرکت بود توست تلسکوپ Dragonfly کشف شد. این یافته شگفت آور سال بعد با یک کهکشان مشابه به نام NGC1052-DF4 دنبال شد.
حال اگر ماده تاریک به طور یکنواخت در جهان پخش شده باشد و باعث افزایش سرعت کهکشان ها و ستارگان شود پس این دو کهکشان چرا با سرعت بسیار کمتری در حال حرکت هستند.
به نظر میرسد که ماده تاریک در این دو کهکشان وجود ندارد و این امر باعث کندی سرعت آنها شده است.
سوال این است که چه اتفاقی برای همه ماده تاریک این کهکشانها افتاده است؟
یک تیم بین المللی از ستاره شناسان DF4 معتقدند که تأثیر گرانشی کهکشان بزرگتری به نام NGC 1035 باعث محو شدن ماده تاریک این کهکشان شده است. شبیه سازی های اخیراً نشان می داد که این امکان نیز وجود دارد.
در مطالعه جدید ، این تیم با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل ، تصویربرداری نوری عمیقی از DF4 را انجام دادند و نور و توزیع گروه هایی از ستاره های خوشه های کروی را بررسی کردند. طرح این خوشه ها نشان می دهد که آنها در مراحل اولیه در داخل کهکشان خود بودند. حال تجزیه و تحلیل نور شواهدی از “جزر و مد ستاره ای” را نشان می دهد و به نظر می رسد که ستاره ها در حال خروج از آن هستند.
از آنجا که ماده تاریک به طور پراکنده تری نسبت به ماده معمولی پخش شده است ابتدا این ماده از کهکشان کوتوله مذکور خارج شده است و پس از این اتفاق، ستارگان نیز همان سرنوشت را دنبال کرده اند.
ایگناسیو تروژیلو ، نویسنده این تحقیق ، می گوید: این نتیجه یک شاخص خوب درباره حرکت ماده تاریک کهکشان هاست. طبق مشاهدات جدید، ستارگان این کهکشان اکنون فقط تحت تاثیر مکانیسم اختلالات جاذبه ای هستند. به مرور ، NGC1052-DF4 توسط NGC1035 جذب می شود و برخی از ستاره های آنها در فضای آزاد میان کهکشانی شناور می شوند.
بیشتر بخوانید:
- راز نهفته ماده تاریک چیست؟ / آیا ماده پنهان جهان کشف شده است؟
- تشخیص هزاران کهکشان کم نور با بررسی انرژی تاریک
- کشف ساختار سه بعدی در قطرات آب کوچکتر
منبع: newatlas